CroppedImage

Surprise får gå på skolen!

Metodistkirkens Misjonsselskap har fadderprogram i Liberia, Sierra Leone og Zimbabwe. Som fadder i et av våre kollektive fadderprogram gir du flere barn mulighet til å gå på skole, ved at de får skoleuniform, skolesekk og annet nødvendig utstyr.
I Zelekai i Liberia får Surprise, 15 år, skolegang gjennom faddeprogrammet vårt.

Langt inne i jungelen, vest i Liberia, ligger en by som heter Zelekai. Zelekai betyr: «Ser på elefantene». Landsbyen, med over 1500 innbyggere ble etablert på 1950-tallet av urfolket i Liberia. De fleste av innbyggerne i Zelekai livnærer seg på jordbruk og jakt. Byen har ikke en egen klinikk. Den eneste offentlige klinikken som tilbyr helsetjenester til befolkningen i Zelekai og de omkringliggende landsbyene er omtrent to timers gange fra Zelekai. Her er det ikke særlig tilgang på medisiner, men det gis akutt førstehjelp.

Den eneste skolen i Zelekai, er en offentlig skole som ble etablert i 1985. Siden starten av skolen har undervisningen blitt gitt i falleferdige bygninger og provisoriske strukturer. Mellom 2017-2019 kom Metodistkirkens utviklingsprogram, Community Development Program (CODEVPRO), inn og bygget en moderne grunnskolebygning sammen med lokalbefolkningen, med støtte fra Metodistkirkens Misjonsselskap i Norge. En velutstyrt, flott skole, den først i sitt slag i denne delen av Gbarpolu County, Liberia. Etter ferdigstillelse og innvielse av den moderne skolen, ble mange flere barn motivert til å gå på skolen. Det ble stor økning i elev-antallet. 

Men den økonomiske situasjonen gjorde det også vanskelig for foreldre å sende alle barna til skolen. For noen ble det vanskelig å la barna fortsette skolegangen, på grunn av dårlig økonomi. Dette førte til at noen av elevene måtte slutte før skoleåret var omme. Noen av barna i landsbyen hadde mistet foreldrene sine, og slektningene de fikk bo hos hadde ikke alltid råd til å sende dem på skolen.

Det å gi barna tre måltider om dagen, og samtidig betale skolepenger for å lønne lærere, kjøpe skoleuniformer og nødvendig utstyr til skoledagen, både var, og er, krevende for mange.

Mangel på penger har ført til at mange barn heller ble holdt hjemme fra skolen, og heller tatt med for å jobbe på gårdene.

Som et bønnesvar til fortvilte familier, kunne Metodistkirken i Liberia, sammen med Metodistkirken i Norge, tilby femti elever plass i fadderprogrammet. Her ble de som var foreldreløse, eller barn av enslige forsørgere, prioritert først.

Disse elevene fikk komplette skole-pakker som inkluderte en skolesekk, kladdebøker, to penner, tre blyanter, to viskelær, to blyant-spissere, en linjal, en skoleuniform (skjorte/bluse og shorts/skjørt) et par sko, et par joggesko og sokker. I tillegg ble skoleregistreringsavgiftene deres betalt.

Elevene, de foresatte og skoleadministrasjonen er hjertelig takknemlige overfor metodistkirken i Norge og alle faddere for en slik mulighet. Noen hadde skoleuniformer som var veldig gamle og falmet, noen har vokst fra sine, og for noen var det første gang de brukte sko på skolen, fordi foreldrene rett og slett ikke hadde råd til sko tidligere.

Surprise Mulbah er kjempeglad for skolestøtten hun har fått!  Hun er 15 år og går i sjette klasse. Surprise mistet sine biologiske foreldre da hun var åtte år og måtte flytte til bestemoren sin, som var gammel og knapt kunne sørge for mat de kunne spise. Hun hadde ikke råd til å sende henne på skolen. Surprise sier: «Jeg vil alltid være takknemlig overfor UMC-familien for støtten. Jeg hadde aldri trodd at jeg noen gang skulle få utdanning. Siden jeg mistet foreldrene mine og flyttet til bestemoren min, har ting vært veldig vanskelig for oss som familie, men heldigvis bidrar fadderprogrammet til 100 % av utdanningen min. Jeg ble med i fadderprogrammet i 2020 da jeg gikk i tredje klasse, og i dag går jeg i sjette klasse. Tusen, tusen takk til dere som sørger for utdannelsen min!»